Grafik Hazırlarken Uyulması Gereken Hususlar

Organize Matbaacılıkta genel ve yaygın olarak kullanılan grafik programı 

Corel-DRAW sürümleridir.  Corel ile grafik hazırlanırken unutulmaması gereken 

en temel kural işlemi biter her objenin convert edilmesi gereğidir. Corel-DRAW

grafik bittikten sonra diğer aşamalarda (sürüm farklılıkları, farklı bilgisayar, farklı

program ayarları v.b) oluşabilecek kayıpların önüne geçmek için objelerin

 

convert edilmesi uygulamasını eklemiştir. 

 

Şimdi Grafik Hazırlarken Yapılan Hataları ve Nasıl Düzeltileceğini İnceleyelim. 

Grafiğe Başlarken Kesim Payı Verilmemesi

Sipariş verdiğiniz tüm ürünler en son aşamada kesime girerler ve düzgün bir kesim yapılabilmesi için çalışmada kesim payının bırakılması gerekir. Grafiğe uygulayacağını zemin grafik üzerindeki objelerden kesim payı bırakılarak daha büyük olması gerekir. 

 

  

Resimlerdeki Hatalar

Bu hatayı örnek bir resim üstünden analiz edecek olursak;

  

Bir resim baskıdan sonra yukardaki şekilde çıkıyorsa, resim üzerinde decoupe ve kesim işlemi yapılmış, fakat son aşamada convert edilmemiş demektir. Bu ve bunun gibi birçok hatanın önüne geçmek için resmin aşağıda gösterildiği gibi Convert to Bitmap seçeneği ile convert edilmesi gerekir.

 

         Effect Hataları         

 

Yukarda belirtilen hatalar da yine grafik hatalarına örnektir.  Blend, Contour,Distort, Drop Shadow, Envelope, Extrude ve Transparency gibi effectlerinobjelere uygulanması durumunda bu effectkerin yine convert yoluyla ayrılmasıgerekmektedi. Aşağıdaki görüntüde bu effectlerin convert edilmesi gösterilmiştir.Öncelikle Çalışmanın tümünün seçilerek Ungroup All seçeneği ile tüm gruplar çözülmesi sağlanır. Daha sonra aşağıdaki gösterilen işlem uygulanır.

 

 

Geçişli Renk Hataları

 

Yukardaki örnekte grafikte objenin zeminine uygulanan renk Fountain Fill uygulamadır.  Bu ve bunun gibi pattern fill, texture fill uygulamalar yapıldığındauygulama yapılan objenin resimlerdeki hatalarda gösterildiği gibi Convert to bitmapseçeneği ile convertlenmesi gerekir.

 

RGB Renk Kullanımı Hatası 

 

Bu tip hatalarda grafik yapılırken resimler rgb renk modundadır. Resimlerin Convertto bitmap yapılırken renk modu olarak cmyk ve 300 dpi çözünürlük seçilmesi gerekir.zemin renginin de rgb renk paleti değil cmyk renk paleti kullanıldığından emin olmalısınız. Ve pantone renk paletinin kullanılması durumunda renk hiç çıkmaz.

 

Siyah Zemin Hatası

 

Grafiklerde uygulanan  siyah zeminler baskıda doygun siyah çıkmayabilirler.Bunun için siyah zeminlerde uygunlanması gereken renk karışımı değerleri; C:30, M:30, Y:0, K:100 olmalıdır. 

 

Yazı Fontu Hatası

 

Grafiklerde kullanılan yazı fontlarının mutlak suretle Convert to curves seçeneği ile convertlenmesi gerekmektedir.

 

Powerclip Hatası

 

Grafiklerde en çok kullanılan yöntem powerclip‛tir. Powerclip yapılan objenin kilitli olduğundan emin olun. obje üzerinde sağ tıkladığınızda  “Lock Contentsto Powerclip” seçeneğinin aktif olması gerekir.  En basit yöntemle powerclip objelerini convert to bitmap yaparak bu hatanın önüne geçebilirsiniz.

 

Overprint ve Pantone RenkHatası


Özellikle başka bir tasarım programından Corel‛e aktarılan objelerde oluşmaktadır.Objede overprint vardır. Yani obje ekranda görünür ancak baskıya geçerken reproaşamasında renk yoktur. Ya da pantone renk kullanıldığında, bu renkler de repro aşamasında çıkmaz.

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR